Wat voor een soort vis is Botervis en wat is de herkomst?
Botervis is een verzamelnaam voor een groot aantal vissoorten en wordt verhandeld onder de naam: Botervis, Botermakreel, Escolar. Deze vis komt voor in de zuidelijke oceanen (Indische Oceaan, Zuid-Afrika) en wordt op grote diepte gevangen als bijvangst van de tonijnvisserij. Het belangrijkste land van aanvoer is Namibië. De vis heeft een langgerekt lichaam, dat op een snoek lijkt. De vis is gemiddeld 1,5 meter lang en weegt ongeveer 13 kilo. De ‘lepidocybium flavobrunneum’ wordt in Nederland vooral diepgevroren als filets verkocht. Ook gerookte botervis te koop.
Wat is de aanbevolen bereidingswijze van Botervis?
De botervis heeft een milde smaak en is matig vet. De smaak is te vergelijken met die van zwaardvis en heilbot. Het visvlees is grauw van kleur en na bereiding wordt het vrijwel wit. De botermakreel kan het beste worden gegrild of gebakken.