De beste vis lekker thuisbezorgd!

 • Gratis verzending!
  vanaf €65,-
 • Gekoeld thuisbezorgd!
  Binnen 24u, bezorging op di t/m za
 • Dagverse producten
  obv beschikbaarheid en kwaliteit
 • 100% duurzaam assortiment!
  obv vangstseizoen, techniek en kwaliteit

Tips & tricks

Wanneer is een vis van goede kwaliteit?


 • Hele vis moet heldere ogen, rode kieuwen en een zoute, verse geur hebben

 • Venusschelpen, mosselen en oesters moeten gesloten zijn en een zoutige geur hebben;

 • Visfilet en moten zacht en stevig aanvoelen en een zoete, zoutige geur hebben.

 • Inktvis, calamares en octopus moeten stevig aanvoelen en een zoete, zoutige geur hebben.

 • Garnalen en Sint-Jakobsschelpen zonder schelp moeten stevig aanvoelen en een zoete, zoutige geur hebben.

 • Kreeft en scampi moeten gekookt zijn en gekoeld, ingeblikt of bevroren.

Verse vis

 

vis bereidingstijden

Hoe bereid ik mijn vis?

Vis is buitengewoon veelzijdig voedsel en er zijn ontelbare manieren om vis snel en lekker te bereiden. ‘Snel’ is daarbij een sleutelwoord, want het delicate vlees is snel te gaar. Bijna elke bereidingsmethode is geschikt voor vis, behalve koken; hoewel sudderen voor een hartige soep wel prima is. Omdat vis zo fijn van smaak is, kunt u hem beter te kort dan te lang op laten staan – u kunt de kooktijd altijd nog verlengen, maar als de smaak en structuur van de vis verloren zijn gegaan, is dat niet meer terug te draaien. 

Het is onmogelijk om exacte bereidingstijden aan te geven voor vis, omdat die van veel factoren afhangen. Bijvoorbeeld  de dikte van de filets. Of ze overal even dik zijn, wat voor soort vis het is, enz. Vis is gaar als de inwendige temperatuur 63 graden Celsius is. U kunt dat met een vleesthermometer controleren, maar als u enige ervaring hebt opgedaan, kunt u dat ook met het blote oog zien. 

Vis kunt u op gaarheid controleren door een mesje in het midden van de vis te steken en het vlees uit elkaar te duwen; als het gaar is, is het vlees ondoorzichtig wit. Als u het vlees zachtjes van de graat wegduwt, moet het net loskomen maar niet van de graat vallen. U kunt ook met een vork in het dikste gedeelte van de vis prikken. Als de tanden er maar half in gaan, is de vis nog niet gaar. Als de tanden er helemaal in gaan, met een lichte weerstand bij de graat, is de vis gaar. Haal de vis altijd een halfuur voor bereiding uit de koelkast, zodat hij gelijkmatig gaar wordt.

Bakken

Dit is een zeer populaire bereidingsmethode. Filets, moten en kleine hele vissen worden in een ondiepe koekenpan of vispan in weinig boter gebakken, zodat de buitenkant kleurt en carameliseert. Soms volgt hierna nog een andere bereidingswijze, maar u kunt de vis ook alleen maar bakken. U kunt de vis voor het bakken bedekken met laagje van bloem, paneermeel of havervlokken. 
Vis kan zonder vet gebakken worden in een pan met antiaanbaklaag, maar dat moet voorzichtig gebeuren, anders droogt de vis uit. 
Boter geeft de lekkerste smaak maar verbrandt snel, dus voeg een beetje olie toe. U kunt ook geklaarde boter of alleen olie gebruiken. Laat het vet in de pan zeer heet worden, leg de vis erin en schroei deze kort aan beide kanten dicht. Laat de vis op een laag vuur gaar worden. Als de stukken vis erg groot zijn of als het een ingewikkeld recept is, moet de vis misschien in een matig warme oven worden afgemaakt.

Gebakken vis
 Vis uit de oven  

In de oven bakken & roosteren

Bijna alle vissoorten en bijna alle schaal –en schelpdieren kunnen in de oven worden gebakken. Meestal gebeurt dit bij een temperatuur rond de 175 graden Celsius, tot de zeevruchten licht gebruind en gaar zijn. Een relatief korte baktijd en boterachtig vocht zorgen ervoor dat zeevruchten mals en sappig blijven in de oven.

Roosteren in de oven, dat gewoonlijk bij temperaturen boven de 200 graden Celsius plaatsvindt, werkt het beste bij garnalen, oesters, hele vis en dikkere visfilets. Vissteaks krullen tijdens het roosteren vaak om, en dunne visfilets smaken beter als ze worden gegrild, gebakken of gesauteerd. Bestrijk de zeevruchten net als bij het grillen met wat olijfolie of boter of met een saus om te voorkomen dat ze in de oven uitdrogen.

Roosteren

In de oven
Deze methode wordt meestal geassocieerd met vlees, maar het is een prima manier om hele vis of ‘vlezige’ stukken vis, zoals van zeeduivel en zwaardvis, te bereiden. De oven moet op een hoge temperatuur +/-230 graden Celsius worden voorverwarmd met de braadslede erin; door de hitte van de slede schroeit de vis dicht en blijven de sappen bewaard. Druppel voor het roosteren wat olijfolie over de vis. Voor extra aroma roostert u de vis op een bedje van rozemarijn, venkel of mediterrane groenten. 

Op de barbecue
Voor de perfecte vis en schaal –en schelpdieren van de barbecue heeft u slechts een hoge temperatuur, een beetje olie en kruiden of marinade naar keuze nodig. De hoge temperatuur zorgt in korte tijd voor een knapperige buitenkant (begin bij filets eerst met de vleeskant, zodat de filets minder snel uiteenvallen; keer de vis dan, in een keer, met een visspatel met breed blad). De olie zorgt ervoor de zeevruchten niet uitdrogen tijdens het roosteren en voorkomt dat ze aan het rooster blijven plakken. De marinade dringt in de zeevruchten door en geeft ze smaak.

 
 Gegrilde vis
Gerookte vis 

Roken

Gerookte vis wordt meestal kant-en-klaar gekocht, maar toch is het gemakkelijk om zelf uw vis te roken en zo aan een simpele smaak een nieuw karakter te geven. 

Er zijn twee manieren om vis en schaal –en schelpdieren te roken. Door ze koud te roken worden ze geconserveerd maar niet gekookt. Door ze warm te roken worden ze wel gekookt, maar niet geconserveerd; dit kan op de barbecue of in een rookpan.  Om vis warm te roken, moet u een indirect vuur in de barbecue maken. Dit houdt in dat er slechts aan een kant van de barbecue vuur is. Voeg dan houtsnippers toe aan het vuur, zodat het smeult en gaat roken. Bij een houtskoolbarbecue legt u de houtsnippers gewoon op de hete kolen, bij een gasbarbecue wikkelt u ze in aluminiumfolie, waarin u wat gaatjes prikt, en legt u het pakketje dicht bij de vlam. Leg de zeevruchten aan die kant van de barbecue waar geen vuur is. Sluit de barbecue zodra u de eerste rooksliert om het voedsel te roken. 

Bij koud roken droogt de vis, maar maakt hem niet gaar. Hij moet eerste in droog zout of pekel gezouten worden en vervolgens opgehangen om te drogen, voor hij op een temperatuur van 30-35 graden Celsius gerookt wordt. 

Pocheren, stomen & sudderen

Sudderend water is water dat tegen de kook aan is. Het zorgt voor een betere textuur dan kokend water, dat vis rubberachtig maakt. Voor een soep of stoofpot met zeevruchten zorgt u eerst voor een smaakvolle bouillon. U voegt groenten toe en kookt ze gaar; en tegen het eind van de kooktijd voegt u de zeevruchten toe.

 
gepocheerde vis 
Sashimi 

Rauwe vis serveren           

Rauwe vis moet zo vers mogelijk zijn.  Vis van ‘sashimi’ kwaliteit is rauwe vis van de beste kwaliteit die er is. Wilt u vis in heel dunne plakjes snijden voor crudo of sushi, ontdooi de vis dan lichtjes en snijd hem dan met een scherp mes in plakjes. Bewaar de rauwe vis en schaal –en schelpdieren tot gebruik altijd in de koelkast (waar ze verder zullen ontdooien).

 
 

Stomen

Veel mensen denken dat gestoomde vis flauw en smakeloos is. Het tegendeel is waar; met de methode versterkt u het natuurlijke aroma, blijft de vis blijft sappig en behoudt hij zijn vorm, zelfs als hij te gaar is. Stomen is de meest gezonde manier om vis te bereiden. U gebruikt geen vet en omdat de vis niet met de vloeistof in aanraking komt, blijven de waardevolle voedingsstoffen beter bewaard. 

 Gepocheerde vis